حسابدار در این مطلب قرار است در مورد اینکه یک حسابدار خوب چه ویژگی هایی دارد صحبت کنیم لطفا تا پایان مقاله ما را همراهی کنید. گاهی اوقات بعضی از افراد فکر می کنند که حسابداری شغل مناسبی نیست در حالی که حسابداری دنیای وسیعی دارد و اگر با دقت به این شغل نگاه کنیم متوجه یک دسته از شغل های گسترده می شوید. حسابداری در هر کاری بسیار مهم است آنقدر که کوچک ترین اشتباه یک حسابدار، باعث خسارت زیادی به یک سازمان می گردد. از طرفی فهم و دانش یک فرد حسابدار می تواند باعث فزونی مال و ثروت مدیران و سهامداران شود. حسابدار همیشه می خواهد که در کارش پیشرفت کند و پس از کسب تجربه به یک مدیر مالی موفق و همچنین درآمد بالا برسد. حال به جزئیات ویژگی های یک حسابدار خوب می پردازیم.
ویژگی های حسابدار خوب:
- باید در مورد کار خودش، تحصیلات دانشگاهی کسب کند و اطلاعات به روز و مناسب در کار خود داشته باشد، به این منظور در کلاس های آموزشی و درسی شرکت کند و مطالعه نماید.
- در یک رشته حسابداری مثل حسابداری دولتی، حسابداری مالی و حسابداری صنعتی و… متمرکز شود و به طور عمومی و کلی کسب دانش نماید.
- آشنایی با نرم افزار های حسابداری چون اکنون در همه شرکت ها و سازمان ها از این نرم افزار ها سود می برند و حسابدار باید با نرم افزار سپیدار، هلو و…آشنا باشد.
باید این را در نظر داشته باشید که نرم افزار سپیدار انواع مختلفی دارد اعم از حسابداری ابری و بازرگانی و…
- تجزیه و تحلیل سود و زیان شرکت ها با قدرت بالا و دقیق
- یکی از وظایف حسابدار یک سازمان یک سازمان محاسبه حقوق پرسنل و دستمزد آن ها می باشد چون خود محاسبه حقوق و دستمزد در یک شرکت به طور تخصصی هم وظیفه یک حسابدار است ولی بهتر است در همه موارد حسابدار هم تسلط داشته باشد.
- پس همانطور که در بالا اشاره شد باید به قانون های مالیاتی هم آشنا باشد چون اشتباه در این مورد هزینه های زیادی به شرکت وارد می کند به همین دلیل باید حسابدار از قوانین مالیاتی کشور باخبر باشد و بتواند در این مورد گزارش های منظم و در زمان های معین ارائه کند.
- فرد حسابداری که نیت پیشرفت و ترقی دارد باید بتواند برای سازمان یک مشاور خوب باشد و نگذارد که ضرر و زیانی به سازمان وارد شود پس او باید با دلسوزی و صادقانه کار کند و با دقت زیاد مشکلات موجود را رفع کند و راه حل پیشنهاد دهد.
- فرد حسابدار باید قادر به ارتباط با مدیران و سهامداران که خارج از سازمان کاری کاری خودش هستند داشته باشد مثل اداره مالیات و بیمه و دارایی و… و آماده حضور در جلسات آن ها را داشته باشد.
- نظم در هر کاری مورد نیاز است حال اینکه در حسابداری این امر ضروری و مهم است چون او در ساعت های کاری خود همیشه با ارقام و اعداد مواجه است پس باید دقیق باشد و همه اتفاقات مالی و مالیاتی سازمان را کنترل و ثبت نماید و بار دیگر بازنگری کند.
- حسابدار باید رازدار باشد چون او به علت شغل خود از همه اطلاعات مالی سازمان آگاه است باید مورد اعتماد باشد و از افشای آن ها خودداری نماید.
با توجه به موارد بالا، حسابدار خوب ویژگی های دیگری هم دارد و برای حرفه ای شدن نه تنها به موارد گفته شده نیاز است، بلکه باید دقت کند زیرا یکسری عوامل هم به طور نا محسوس وجود دارد که بر پیشرفت و آینده شغل او تاثیر می گذارد .
به طور مثال:
مطالعه:حسابداران باید دائما دانش کسب کنند و کتاب های مالی، اقتصادی و روزنامه ها را به طور خود خوان بخوانند زیرا موجب پیشرفت هر کارشناس حسابداری می شود.
شرکت در کلاس های آموزشی:چون خیلی از موضوعات علمی و درسی در این رشته نیازمند کلاس ها و شرکت در جلسات را دارد. برای اینکه همیشه نمی تواند با مطالعه به این موضوع مهم دست یافت سپس با شرکت در کلاس ها و جلسات معتبر می توان ذهن را بر روی خیلی از این موارد بالا باز کرد و فهم بیشتری داشت.
داشتن مدارک معتبر بین المللی و داخلی: خیلی از موارد ذکر شده در بالا احتیاج به مدارک دانشگاهی از داخل کشور و گاهی هم مدارک بین المللی برحسب نیاز می باشد و باید مهارت های حسابداری را فرا گیرد و افزایش دهد و بتواند به جایگاه های بالاتر مدیریتی برسد. موضوع دیگر که شاید به نظر بعضی ها لازم نیست، داشتن شرایط جسمی ایده آل برای حسابدار است چون اگر حسابدار فردی بی حال و سست باشد کدام کارفرما حاضر می شود او را برای کار حسابداری در سازمان انتخاب کند بنابراین لازم است که ورزش کند که به اعتماد به نفس بالا برسد و مورد اعتماد باشد.
کلام آخر:
همانطور که مطالعه کرده اید در ایم مقاله درباره ی حسابدار خوب چه ویژگی هایی دارد؟ صحبت کرده ایم. واینکه با توجه به هر چه در مقاله بالا گفته شد حسابداری یک دانش است برای حرکت به سوی استفاده بهتر از منابع و رفع مشکلات مالی. حسابداری از فعالیت های خدماتی است که می تواند اطلاعات لازم در حوزه اقتصاد و مالی را در گزارش های مالی فراهم کند همه ما در محیط کاری و شغلی خود همواره در حال تصمیم گیری اقتصادی می باشیم و برای تصمیم گیری درست باید از اطلاعات درست استفاده کنیم.زیرا همیشه در زندگی ما که در رو به روی ما است اطلاعات زیادی هست که پس از کسب دانش در این حوزه یعنی حسابداری می توانیم بفهمیم که چگونه و از کدام اطلاعات به طور مستقیم و یا کدام اطلاعات به طور غیر مستقیم مورد استفاده قرار دهیم و اگر لازم بود بتوانیم آن ها را تغییر داده و مورد استفاده قرار دهیم.