حسابداری شرکت پیمانکاری
حسابداری در شرکت های پیمانکاری یکی از شاخه های حسابداری است. در یک شرکت پیمانکاری واحد حسابداری نقش بسیار مهمی بازی می کند. بر خلاف شرکت بازرگانی که جنسی را وارد نموده و به فروش می رساند و یا شرکت تولیدی که با تولید و فروش یک محصول درآمد کسب می کند، شرکت پیمانکاری هیچ نوع کالایی را به فروش نمی رساند. از این رو حسابداری در این شرکت نوع خاصی از حسابداری است که در ادامه بیشتر با آن آشنا خواهید شد. اما بهتر است قبل از بررسی حسابداری پیمانکاری با فرایند کاری یک شرکت پیمانکار آشنا شوید.
در یک شرکت پیمانکاری روند کاری به شکلی انجام می شود؟
یک شرکت پیمانکاری شرکتی است که با عقد قرارداد قسمتی از کار یک شرکت بزرگ، ارگان دولتی و … را بر عهده گرفته و انجام می دهد. یک شرکت پیمانکاری با توجه به تخصص، نیروی کار، بودجه، منابع مالی و انسانی که دارد در مزایده های کاری شرکت کرده و در صورت برنده شدن در آنها کار مورد نظر را بر عهده می گیرد. اما مهمترین نکته در این میان عقد قرارداد است. یک قرارداد منصفانه که بتواند کار شرکت و کارفرما را راه بیاندازد و در عین حال بتواند برای شرکت پیمانکار نیز سود مناسبی ایجاد کند به کمک دانش حسابداری قابل شناسایی است.
پس در یک شرکت حسابداری علاوه بر اینکه کارهای روزمره رایج در یک شرکت خدماتی انجام می شود بلکه باید نسبت به عقد قرارداد و اجرای بندهای آن نیز دانش و اطلاعات کافی وجود داشته باشد.
✔️ نام شرکت: | شرکت حسابداری آگاه حساب |
❤️ خدمات حسابداری مناسب: | سپیدار همکاران سیستم |
📙 نمایندگی رسمی: | شرکت سپیدار همکاران سیستم |
☎️ مشاوره رایگان: | 02148335 |
💰 تعرفه خدمات: | تماس بگیرید |
مهمترین اصول قرارداد در یک شرکت پیمانکاری
قرداد ها شامل اسم فرد، نام شرکت، کد اقتصادی، موضوع قراداد، تاریخ شروع و انتها یا همان مدت قرارداد، وظایف دو طرف، مواد تضمین، فوانین فسخ که شامل چگونگی امکان فسخ قرارداد است می شود. البته در این جا به صورت کلی موارد نام برده شد. هر کدام از این موارد خود دارای ریزه کاری های بسیار زیادی است که محاسبه بخش اعظمی از آن توسط واحد حسابداری و شخص مدیر مالی انجام می شود. برآورد هزینه های اجرای قرارداد و تخمین هزینه پیشنهادی توسط شرکت بر عهده واحد حسابداری می باشد. این مبلغ باید به شکلی باشد که شرکت اصلی را به واگذاری مسئولیت به شرکت پیمانکار مجاب کند و از طرفی سود مناسبی را نصیب شرکت پیمانکار نماید. در صورت کلی سه نوع قرارداد وجود دارد که می توان بر اساس آنها با کارفرما قرارداد بست. این سه نوع قرارداد شامل قرارداد بر اساس مواد و دستمزد، قرارداد امانى و قرارداد مقطوع می شود.
استانداردهای حسابداری پیمانکاری
استانداردهای حسابداری چهارچوب تمام انواع حسابداری است. استاندارد های حسابداری شرکت پیمانکاری نیز از این قوانین تبعیت می کند. این قوانین برای نحوه تهیه و تنظیم صورت مالی، نحوه ارائه ترازنامه، صورت سود و زیان، صورت جریان وجوه نقد و … را تبیین می شود. قوانین حسابداری پیمانکاری نیز در این استانداردهای بررسی شده است و مدیر مالی یک شرکت پیمانکاری با تسلط بر این قوانین می تواند تفسیر درستی از آن داشته و امور شرکت را سر و سامان دهد برای اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید به خدمات حسابداری مراجعه کنید.
حسابداری پیمانکاری چیست
حسابداری در یک شرکت پیمانکاری علاوه بر ارائه ثبت سند حسابداری، صورت وضعیت، صورت هزینه ها، صورت وضعیت مالی، حقوق و دستمزد، مالیات و … وظیفه بسیار مهم دیگری را نیز بر عهده داد. این وظیفه براورد هزینه های اجرای قرارداد است. این هزینه ها در سه گره تقسیم بندی شده و توسط واحد حسابداری مورد بررسی قرار می گیرد. بستن قراردادی عملی منوط به براورد هزینه های درست و اصولی است.
• هزینه مستقیم
این هزینه شامل دستمزد کارگران و مهندسین و به صورت کلی کادر اجرایی، خرید لوازم و مصالح، استهلاک ماشین الات، دستگاه ها و …. همکی باید در لیست هزینه ها مستقیم قرار گیرد.
• هزینه های غیر مستقیم
این هزینه ها شامل موارد همچون هزینه طراحی یک وسیله و یا دستگاه جدید برای انجام بهتر و سریعتر امور، هزینه کارگاه و یا تعمیرگاه و … می باشد.
• هزینه های بی ارتباط
هزینه تحقیق و توسعه پروژه و یا هزینه دستگاه ها و ابزراآلاتی که ممکن است استفاده شوند و … نیز در این دسته از هزینه ها قرار می گیرد.
حال اگر شرکت قبلا اخذ و برنده شدن در قرارداد هزینه ای را برای کسب اطلاع از مناقصه انجام دهد، این هزینه ها باید محاسبه شده و از سود اصلی قرارداد بکاهد.
از دیگر مسائلی که در حسابداری پیمانکاری باید به آن اهمیت داد ضمانت نامه هایی است که در طول پروژه توسط کارفرما به پیمانکار داده می شود. این موارد باید به صورت سند در حسابداری ثبت شود.
بد نیست بدانید که حسابداری در یک شرکت پیمانکاری در دو روش حسابداری پیمانکاری بر اساس درصد پیشرفت کار و روش حسابداری پیمانکاری بعد از تکمیل پروژه انجام می شود. بسته به نوع قرارداد ممکن است مدیر مالی یکی از این انواع را انتخاب نماید.
وظایف حسابداری پیمانکاری
همانطور که تا اینجا متوجه شدید یک حسابداری در شرکت پیمانکاری وظلیف بسیار زیادی دارد. این وظایف علاوه بر کارهای روزانه یک حسابدار در شرکت های بازرگانی و تولیدی است. در ادامه قصد داریم وظایف حسابداران یک شرکت پیمانکاری را بیشتر مورد بررسی قرار دهیم.
• ثبت سند حسابداری شرکت پیمانکاری
تنظیم و ثبت سند در شرکت پیمانکاری یکی از پایه ای ترین وظیفه های یک حسابدار است. این سندها شامل مواردی همچون هزینه های شرکت در مناقصه، بانک، حساب های انتظامی یا ضمانت نامه، وثیقه و … خواهد بود. این موارد به همراه هزینه ها در اسناد ثبت می شود. ثبت روزانه و درست اسناد کمک بسیار زیادی به تهیه و تنظیم صورت مالی و مالیات خواهد کرد. از این رو باید در تهیه آنها دقت بسیار زیادی انجام شود.
• تنظیم صورت مالی
صورت مالی گزارشی است که در آن می توان تشخیص داد که آیا شرکت توانسته است در وضعیت مورد نظر مسئولین پیش برود و یا اینکه در برحه ای از زمان دچار مشکل شده است. بررسی صورت وضعیت می تواند پیمانکار و کارفرما را از اشتباهات به وجود آمده مطلع نماید. تنظیم صورت مالی شامل انجام چهار عملکرد تنظیم صورت وضعیت، تنظیم صورت مالی، تهیه صورت گردش نقدینگی، تهیه صورت سود و زیان می شود.
• تنظیم صورت وضعیت
بین دو طرف قرارداد برای ارائه صورت وضعیت باید توافق صورت گیرد که به صورت دوره ای انجام شود و یا سالانه صورت وضعیت ارسال شود. بسته به میزان پیشرفت کار صورت وضعیت می تواند دوره ای و یا تجمیعی باشد که عموما تجمیعی انجام می شود.
در یک شرکت پیمانکاری مهمترین عنصر در صورت وضعیت کسورات آن است. این کسورات شامل سه مورد می شود که در ادامه به آنها می پردازیم.
1. حسن انجام کار
حسن انجام کار با توافق بین دو طرفین است؛ اما عموما 10 درصد در نظر گرفته می شود. آزاد سازی نیمی حسن انجام کار بعد از صورت وضعیت موقت انجام می شود و نیم دیگر در زمان صورت وضعیت قطعی پرداخت خواهد شد. لکن نیاز است که در قرارداد ذکر شود که چه زمانی باید آزاد سازی انجام شود.
2. کسر بابت سپرده بیمه
سپرده بیمه بر مبنا نوع موضوع قرارداد می باشد اما عموما 16.68 درصد در نظر گرفته می شود. اما این موضوع تنوع بسیار زیادی دارد و بر اساس قردادهای مختلف قابل تغییر است. پرداخت بعد از دریافت مفاصا حساب توسط پیمانکار انجام می شود.
3. سایر کسوراتی که دو طرف پیمانکار و طرف اصلی روی آن با هم توافق می کنند.
• تنظیم ترازنامه یا صورت وضعیت مالی
در تنظیم ترازنامه میزان دارایی های شرکت و پولی که در ازای انجام کار باید دریافت شود را در یک سمت قرار می دهند و میزان پولی که شرکت در پروژه صرف نموده است در سمت دیگر. این سه باید در توازن با هم قرار داشته باشند. در غیر این صورت شرکت در محاسبات خود دارای مشکل است. یافتن علل مشکلات به وجود آمده کمک بزرگی به پیشبرد پروژه خواهد نمود.
• تهیه صورت سود و زیان
در این گزارش به صورت دوره ای سود به دست آمده و یا زیان ایجاد شده را مورد بررسی قرار می دهند. این گزارش می تواند نشان دهد که در طول پروژه چه مسائلی باعث به وجود آمدن سود بیشتر و یا زیاد مازاد شده است.
• تهیه صورت گردش نقدینگی شرکت
اما این گزارش بر خلاف صورت سود و زیان به صورت کلی میزان سود و زیان شرکت را از بدو تاسیس تا پایان سال مالی مورد بررسی قرار می دهد.
نرم افزار حسابداری مناسب برای شرکت پیمانکاری
همانطور که تاکنون متوجه شده اید حسابداری شرکت پیمانکاری یکی از پر مشغله ترین انواع حسابداری است اما اگر نرم افزار مناسبی برای این شرکت ها انتخاب شود از حجم کاری حسابداران کاسته می شود. یک نرم افزار مناسب برای شرکت پیمانکاری باید قابلیت ثبت مناقصه و تمامی هزینههای شرکت در مناقصه، قابلیت ثبت انواع ضمانتنامه های پرداختی و دریافتی برای شرکت در مناقصه، قابلیت دریافت فهرست بها اعلام شده توسط سازمان برنامه و بودجه و … را داشته باشد. نرم افزار سپیدار یکی از بهترین انتخاب ها برای شرکت های کوچک و متوسط پیمانکاری است که توانایی انجام این قابلیت ها و چندین قابلیت جامع دیگر را نیز در خود جای داده است. سایت آگاهان حساب نمایندگی رسمی شرکت رایان سیستم و نرم افزار حسابداری سپیدار آماده ارائه مشاوره و خدمات پشتیبانی از این نرم افزار است.