در این مقاله قصد داریم بدانیم که حسابداری هزینه چیست؟ مهم ترین و اساسی ترین مفاهیم هر کسب و کاری، هزینه است. هزینه در حسابداری یعنی کلیه مخارجی که برای درآمد زیادتر به یک تجارت وارد می شود و کسب و کار ها به دنبال کنترل هزینه و بهبود و کاهش هزینه و بهتر شدن عملکرد و … هستند. این کار برای بیشتر شدن سود بدون آنکه به درآمد لطمه بزند صورت میگردد. بنابراین لازم است علاوه بر شناخت هزینه بتوانیم انواع هزینه ها را از یکدیگر جداسازی کنیم.
انواع حسابداری هزینه
- همه مخارجی که به صورت عینی انجام می شود و به صورت ثابت از درآمد آن شرکت خرج می شود مثل حقوق.
- بعضی از مخارج غیر عینی است که کم کم از دارایی شرکت کم می شود مثل مستهلک شدن دستگاه ها، در واقع چیزی که روی دست شما خرج بگذارد، هزینه محسوب می شود.
کنترل هزینه ها:
زیاد شدن درآمد، کسب و کار را به سود می رساند و در عوض زیاد شدن هزینه ضرر و زیان را در بر دارد. همانطور که میدانید بالاترین میزان سود در هر دوره مالی، مهم ترین هدف یک سازمان است. برای جلوگیری از پرداخت های اضافی می بایست هزینه ها را شناخت و طبقه بندی کرد. این کار هزینه های غیر اجتناب را ثابت می گرداند. در همه مجموعه های اقتصادی هزینه ها به دو دسته، هزینه های ثابت و هزینه های متغیر تقسیم می شود:
- هزینه ثابت: به مخارج و هزینه هایی گفته می شود که در مدت زمان طولانی بدون تغییر باقی می ماند مثل هزینه ها اجاره دفتر و ساختمان اداری و به میزان تولید و کار بستگی ندارد.
- هزینه های متغیر: مستقیما به تولید و عرضه محصول مربوط می شود و با کم و زیاد شدن تولید و خدمات، این هزینه ها هم کم و زیاد می گردد.
طبقه بندی هزینه ها در حسابداری
طبقه بندی حسابداری هزینه که برای همه واحد های اقتصادی کاربرد دارند. که به شرح زیر است:
- هزینه های عمومی: باید به صورت ثابت پرداخت شوند می توان به برخی از آن ها اشاره کرد مثل قبوض برق، آب و گاز، تلفن و …
- هزینه های مصرفی: مثل دستمال کاغذی، لیوان یک بار مصرف، هزینه های پذیرایی و …
- هزینه فروش و توزیع در حسابداری: این نوع هزینه عینی بوده و بر روی فروش مجصولات اثر مستقیم دارند یعنی هر چقدر مبلغ توزیع بالاتر باشد مبلغ و قیمت فروش بالاتر است. هزینه های مربوط به خدمات که عینی هستند رابطه مستقیم با تولید دارند مثل بسته بندی، انبار داری، تبلیغات، حمل و نقل و…
- مخارج مالی در حسابداری: مخارجی را که به واحد مالی هر شرکت مربوط می شود را هزینه مالی می گویند. هزینه های مالی برای درآمد بیشتر و مدیریت درآمد به کار می روند.
- هزینه استهلاک: هزینه های مربوط به استهلاک نامشهود می باشد ولی باید بودجه ای در نظر گرفته شود که در صورت لزوم بتوان در مواقع مشکلات از آن بهره برد مثل: فرسوده شدن اسباب و اثاث شرکت، فرسوده شدن ساختمان، خراب شدن وسیله نقلیه و خرابی ابزار
- هزینه حقوق و دستمزد: یکی از هزینه های ثابت هر سازمان و شرکت، حقوق و دستمزد می باشد. این هزینه ای است که بابت کارکرد کارکنان و پرسنل طبق قرارداد بین کارفرما و کارکنان در هر سال بسته می شود و به آن ها پرداخت می شود. البته حقوق و دستمزد هم ثابت است و هم متغیر، یعنی در بخش هایی مثل حق مسکن و حقوق پایه ثابت هستند و در بخشی دیگر مثل هزینه اضافه کاری و پاداش و مانند این موارد متغیر اند پس نمی توان گفت که در دسته هزینه های ثابت قرار می گیرند.
انواع هزینه در واحد تولید
هزینههای تولید، به هزینههایی گفته میشود که یک سازمان برای تولید کالا یا خدمت، فروش و تحویل آن به مشتریان متحمل میشود.به عبارت سادهتر، هزینه تولید یعنی مجموع تمام هزینههای لازم برای تولید و فروش یک محصول یا خدمت.یکی از هزینه های تولید هزینههایی است که با تغییر بازده تولید، تغییر نمیکنند مانند وام و اجاره ساختمان و… که همه ای کسب و کارها تلاش میکنند که حسابداری هزینه خود را کاهش دهند.
در واحد های تولید به جزء هزینه های ذکر شده چند نوع هزینه دیگر مانند هزینه های مواد اولیه برای تولید که در انبار مورد نیاز است، هزینه کار تمام افرادی که مستقیما در تولید نقش دارند (که همان حقوق و دستمزد) هستند. بعضی از هزینه ها که در تولید نقش مهمی ندارند ولی با نبود آن ها کار صورت نمی گیرد در اصل هزینه هایی هستند که در زمان تولید بر تولید وارد می شوند مثل هزینه برق و آب و … در واقع همه هزینه ها به جز هزینه کار و مواد، هزینه هایی هستند که به آن ها سربار تولید می گویند.
کلام آخر
بنابراین برای حسابداری هزینه های خود باید یک نرم افزار داشته باشید که تمام هزینه ها را ثبت و مرتب سازی کنید.پیشنهاد ما، ثبت هزینه حسابداری خود در نرم افزار سپیدار است. که برای مدیریت هزینه های مالی می توان از نرم افزارحسابداری شرکتی و یا بسته به فعالیت اقتصادی خود از نرم افزار فروشگاهی سپیدار را مورد استفاده قرار دهید و با این کار دقت ثبت هزینه های سازمان خود را دو برابر نمایید.