در این بخش از مقاله قصد داریم به توضیح دریافت کد اقتصادی برای کارتخوان چگونه است؟ بپردازیم. کد اقتصادی یکی از بخش های مهم هر کسب و کاری محسوب می شود که در واقع موجب اعتباربخشی به آن کسب و کار می شود، اگر سران یک حرفه قصد انجام فعالیت های برون مرزی را داشته باشند، نیاز دارند که کد اقتصادی را از مراکز مربوطه دریافت کنند، در ادامه مقاله قصد داریم توضیحات جامع تری را در اختیارتان قرار دهیم، خواهشمندم تا پایان مقاله آگاه حساب همراه ما باشید.
کد اقتصادی چیست؟
در تعریف کد اقتصادی این گونه می توان گفت که یک عدد 12 رقمی جهت شناخت یک واحد اقتصادی می باشد. کد اقتصادی در واقع شماره ای مثل کد ملی یک فرد است، اما با این تفاوت که برای یک واحد اقتصادی و یک کسب و کار تجاری اختصاص پیدا می کند. در جواب به سوال کد اقتصادی چیست؟ این گونه می توان توضیح داد که این کد، یک نوع عدد خاص و منحصر به فرد می باشد که برای هر واحد اقتصادی با دیگر واحدهای اقتصادی فرق می کند.
در یک توضیح دیگر این گونه می توان گفت که کد اقتصادی، کدی 12 رقمی می باشد که از طریق سازمان کل امور مالیاتی که در واقع زیر مجموعه وزارت امور اقتصادی و دارایی کشور می باشد، تعیین و به یک کسب و کار اختصاص می یابد. سازمان امور مالیاتی در کل کشور، اشخاص حقیقی و حقوقی را با شماره کد اقتصادی شناسایی می کند. هم چنین به کد اقتصادی، شماره اقتصادی نیز گفته می شود، لذا طبیعی است که برای بعضی از کاربران این سوال مطرح شود که شماره اقتصادی چیست و چه تفاوتی با کد اقتصادی دارد.
نکته ای که می بایست به آن توجه نمود این است که هر شرکت به یک شماره اقتصادی یا همان کد اقتصادی نیازمند است. این شماره اقتصادی طریقه عملکرد یک واحد اقتصادی و فعالیت های مرتبط با آن از جمله خدمات خرید و فروش اجناس را در فاکتورها و قراردادها تعیین می کند. ممکن است برای یک سری موارد مانند صادر نمودن فاکتور رسمی یا تحریر دفاتر قانونی به کد اقتصادی نیازی نباشد، اما اطمینان داشته باشید که کاربردهای کد اقتصادی خیلی بیشتر از حد تصور می باشد.
در رابط با کاربرد کد اقتصادی یا همان شماره اقتصادی نیز به این شکل می توان توضیح داد، به عنوان مثال، در حالتی که تصمیم به دریافت کارت بازرگانی داشته باشید، می بایست کد اقتصادی را هم در اختیار داشته باشید. از دیگر مواردی که برای هر یک نیاز به دریافت کد اقتصادی می باشد را این گونه می توان عنوان نمود:
- دریافت نمودن گواهی ارزش افزوده
- مشارکت در مناقصه ها و مزایده ها
- ارائه نمودن اظهارنامه های مالیاتی
- ارائه نمودن اظهارنامه ارزش افزوده
- عقد نمودن قراردادهای تجاری همراه با اشخاص حقیقی یا حقوقی
دریافت کد اقتصادی برای کارتخوان چگونه است؟
بر طبق قوانین اداره کل مالیات کشور، تمامی اشخاص، فروشگاه ها، شرکت ها و کلیه مراکز تجاری که نیازمند به دریافت کارتخوان می باشند، در اولین گام می بایست برای ثبت نام کد اقتصادی اقدام کنند. دریافت کد اقتصادی واجب و ضروری می باشد و بدون داشتن آن، دریافت دستگاه کارت خوان از هیچ بانک و مرکز ارائه دهنده ای، امکان پذیر نمی باشد.
دریافت کد مالیاتی یا همان کد اقتصادی برای دستگاه کارتخوان به صورت کاملا رایگان می باشد و هیچ هزینه ای از کاربر برای صادر نمودن آن دریافت نمی شود. هم چنین، اگر میزان درآمد یک کاربر از طریق دستگاه کارتخوان از سقف تعیین شده، پایین تر باشد، موظف به پرداخت مالیات نمی باشد. کد رهگیری مالیاتی دستگاه کارتخوان به شکل 10 رقمی می باشد و بر اساس قانون مالیات، دریافت آن برای کلیه دستگاه های کارتخوان واجب و ضروری می باشد.
همان گونه که اشاره شد، دریافت کد اقتصادی برای اجرای هر نوع فعالیت اقتصادی، واجب و ضروری می باشد، چرا که مسئله ای مانند این که دستگاه کارتخوان را برای چه مرکزی درخواست می کنید، تفاوتی در اصل مسئله به وجود نمی آورد. در کل ابتدا می بایست برای دریافت کد اقتصادی اقدام نمود. برای دریافت کد اقتصادی ابتدا باید به سایت tax.gov.ir که توسط سازمان امور مالیاتی ارائه گردیده، مراجعه نمود و مراحل اولیه پیش ثبت نام را انجام داده و سپس برای ثبت نام الکترونیکی اقدام نمود.
در این سایت ذکر شده است که اطلاعات جامعی از جمله اطلاعات شخصی، نام فروشگاه، نوع حرفه، اتحادیه صنفی و … را به درستی وارد کنید و بعد از تأیید ثبت نام، کد رهگیری را دریافت می کنید. در این بخش، با خاتمه یافتن پیش ثبت نام، رمز عبور و کد کاربری برای هر یک از افراد پیامک شده و سپس می بایست برای ثبت نام الکترونیک اقدام کنید.
از طریق کد کاربری و رمز عبور ارسال شده می توانید به سیستم ورود پیدا کنید و اطلاعات درخواست شده و مرتبط با کسب و کار خود را وارد کنید. این قبیل اطلاعات متشکل از شماره حساب، نوع بانک، شماره تلفن ثابت، شماره تماس، اسم فروشگاه، صنف کاری، آدرس و کد پستی می باشد که باید به درستی و بر اساس اطلاعات ارسالی برای کارتخوان وارد شوند.
دلایل اهمیت دریافت کد اقتصادی
کد اقتصادی در واقع عددی می باشد که به یک کسب و کار اعتبار می بخشد: در شرایطی که قصد داشته باشید برای کسب و کار خود یک قرارداد کلان و سودآور با شرکت های بزرگ امضاء کنید، به احتمال زیاد شرکت های طرف قرارداد از شما درخواست کد اقتصادی می کنند و ممکن است به خاطر همین مسئله جزئی، یک قرارداد باارزش را از دست بدهید. این قبیل قراردادها می توانند اوضاع مالی و اقتصادی یک شرکت را کاملاً دگرگون کنند و ممکن است به دلیل نداشتن کد اقتصادی، این فرصت از دست برود.
داشتن کد اقتصادی از ضروریات صادرات و واردات می باشد: تعداد زیادی از اشخاص به علت حضور در بازار صادرات و واردات، نسبت به کالاهای متنوعی علاقه مند می باشند. جهت حضور در این عرصه، نیاز است کارت بازرگانی در اختیار داشته باشیم. هم چنین دریافت نمودن کارت بازرگانی نیازمند داشتن کد اقتصادی اشخاص حقیقی و حقوقی می باشد. در واقع در صورت نبود کد اقتصادی، فرصت حضور در یک فعالیت پرسود اقتصادی از بین می رود.
کد اقتصادی به عنوان پیش نیاز شرکت ها در مزایدات و مناقصه ها می باشد: از دیگر موارد متعددی که اهمیت دریافت کد اقتصادی برای اشخاص حقیقی و حقوقی را مشخص می کند، زمان حضور در مناقصه ها و مزایدات می باشد. جهت حضور دائمی و موثر در مناقصات و مزایدات و کسب سود بسیار در هر یک، داشتن رنک و رتبه بندی برای هر یک از شرکت ها، از اصلی ترین پیش نیازها می باشد که جهت دریافت این قبیل موارد به کد اقتصادی نیاز می باشد، به این شکل که ممکن است به علت نداشتن گرید، مجوز لازم برای حضور در مزایده یا مناقصه را در اختیار نداشته نباشید.
کد اقتصادی برای جلوگیری از بروز مشکلات مالیاتی بکار می رود: یکی از اصلی ترین مواردی که در هر کسب و کاری می بایست به آن توجه نمود، موارد مالیاتی می باشد. همان گونه که اطلاع دارید، هر کسب و کاری می بایست در مهلت تعیین شده نسبت به مواردی مانند اظهارنامه مالیاتی و پرداخت آن اقدام کند و در شرایطی که نظم کافی در ارسال نمودن این قبیل موارد وجود داشته باشد، طبق اصول و قوانین مالیات های مستقیم، شامل معافیت های مالیاتی می گردد. ارائه نمودن اظهارنامه مالیاتی از سری مواردی می باشد که برای آن نیاز به کد اقتصادی می باشد.
مراحل دریافت کد اقتصادی
تکمیل مدارک مورد نیاز جهت دریافت کد اقتصادی: جهت دریافت کد اقتصادی نیاز است یک سری مدارک را به شکل کامل در 2 نسخه تهیه کنید که یکی از این نسخه ها را می بایست در اختیار بخش تشکیل پرونده کد اقتصادی در ادارات مالیاتی قرار دهید و نسخه دوم را نیز می بایست به بخش مستغلات اداره مالیاتی تحویل دهید.
مراجعه به سازمان مالیات: پس از کامل شدن تمام مدارک موردنیاز، می بایست به اداره مالیاتی که با درنظر گرفتن مرکز اصلی شرکت مشخص می شود، مراجعه کنید و باید این نکته مهم را در نظر داشته باشید که با توجه به پروسه های معتبر مالی که در ادارات مالیاتی تهران مرسوم شده است، جهت تشکیل دادن پرونده های مالیاتی شرکت ها با هدف دریافت کد اقتصادی اشخاص حقیقی و حقوقی، حضور شخص مدیرعامل و یا یک نفر از دارندگان امضاء مجاز شرکت، واجب و ضروری می باشدو حضور یک وکیل مانند وکیل مدنی و یا وکیل دادگستری در این بخش قابل قبول نمی باشد.
بررسی مدارک مربوطه و مراجعه به قسمت مستغلات: بعد از این که اقدام به تشکیل پرونده مالیاتی کردید، کارشناس اداره امور مالیاتی، نسخه معرفی نامه را در اختیار شما قرار می دهد تا از طریق این برگه به بخش مستغلات اداره مالیاتی مراجعه کنید و با تشکیل دادن پرونده مربوطه در این قسمت وارد فاز دیگری شوید. نکته ای که می بایست به آن دقت نمود، این است که تشکیل پرونده در بخش مالیات با این منظور انجام می شود که اداره مالیات بتواند از ملک محل شرکت، مالیات بر اجاره دریافت کند.
قرار گرفتن در نوبت بازدید کارشناس اداره مالیات به علت راستی آزمایی: بعد از این که در بخش مستغلات، پرونده مالیاتی تشکیل شود، در نوبت بازدید کارشناس اداره مالیات قرار داده می شود. در مرحله بعد، کارشناس از سمت سازمان مالیات به محل شرکت به صورت سرزده و بدون اطلاع قبلی، فرستاده می شود تا از شرکت مدنظر بازدید کند. در واقع این گونه می توان گفت که کارشناس نسبت به وجود واقعی شرکت در آدرس رسمی، مورد راستی آزمایی قرار می گیرد و گزارش بازدید خود را به شکل مکتوب در اختیار اداره مالیات قرار می دهد.
پاسخ اداره مستغلات به بخش تشکیل پرونده: در جهت پاسخ گویی به نامه بخش تشکیل پرونده مالیاتی، قسمت مستغلات نامه ای مکتوب ارائه می کند، مبنی بر این مسئله که از محل کسب و کار مربوطه، بازدید انجام شود و راستی آزمایی صورت گیرد، در نتیجه تخصیص نمودن کد اقتصادی به شرکت مربوطه به صورت بلامانع می باشد.
قدم آخر تخصیص کد اقتصادی: بعد از اتمام موفقیت آمیز مراحل انجام شده، کد اقتصادی 12 رقمی که در واقع کد منحصر به فردی می باشد، از سمت اداره مالیات به شرکت های متقاضی اخذ کد اقتصادی، اختصاص داده می شود. مسئله ای که می بایست مطرح شود، این است که اگر در مورد انجام هر یک از مراحل از پیش مطرح شده، دچار مشکلی شدید و یا تصمیم به دریافت کد اقتصادی داشتید و در این مورد نیاز به راهنمایی و مشاوره دارید، حتماً به مراکز مربوطه مراجعه کنید و راهنمایی های لازم را دریافت کنید.
مزیت های دریافت کد اقتصادی برای کارتخوان
- با در اختیار داشتن کد اقتصادی می توان از رقابت های ناسالم جلوگیری کرد
- برای انجام هر گونه امور مالیاتی و تشکیل پرونده مالیاتی، دریافت کد اقتصادی ضروری می باشد
- در صورت در اختیار داشتن کد اقتصادی، شرایط برای حمایت از فعالان اقتصادی به راحتی فراهم می باشد
- دریافت مجوز برای انجام هر گونه امور بازرگانی لازم است و دریافت کارت بازرگانی، فقط با داشتن کد اقتصادی امکان پذیر می باشد
- ارائه نمودن کد اقتصادی جدید و تعهد مبتنی بر ارائه این کد پس از صادر نمودن، از مدارک ضروری برای تشکیل پرونده صدور کارت بازرگانی می باشد
- در اختیار داشتن کد اقتصادی برای امور متفرقه ای مانند تولید، واردات و صادرات، مونتاژ، توزیع کالا و کالاهای خدماتی از طریق اشخاص حقوقی واجب و ضروری می باشد
- از مزیت های دیگر کد اقتصادی، کسب مجوزهای لازم برای فعالیت های تجاری و پرداخت حقوق متفرقه دولت در قالب مالیات و جلوگیری از رقابت ها و تلاش های بی حاصل می باشد
چه مدارکی برای دریافت کد اقتصادی لازم است؟
- کپی برابر با اصل اجاره نامه کد رهگیری دار و هولوگرام دار محل شرکت
- یک نسخه کامل شده از دفترچه تقاضای اخذ کد اقتصادی مودیان حقوقی
- گواهی امضای صاحبان سهام و امضای مجاز شرکت خطاب به اداره مالیات
- کپی برابر اصل شناسنامه و کارت ملی کلیه شرکا و سهامداران در هر کسب و کاری
- کپی برابر اصل تمامی مدارک ثبتی شرکت مانند اساس نامه، تقاضانامه، شرکت نامه، صورت جلسه هیات مدیره شرکت، روزنامه رسمی ثبت تاسیس شرکت، صورت جلسه مجمع عمومی موسسان شرکت، روزنامه رسمی ثبت تغییرات شرکت
کلام آخر
در این بخش از مقاله به توضیح دریافت کد اقتصادی برای کارتخوان چگونه است؟ پرداختیم و تمام تلاش خود را کردیم که درباره مسائل گوناگونی مانند مراحل دریافت کد اقتصادی یا مدارک لازم برای دریافت کد اقتصادی، توضیحاتی را ارائه دهیم، هم چنین از همه شما عزیزان تشکر می کنم که تا پایان مقاله همراه ما بودید و خواهشمندم نظرات خود را برایمان کامنت کنید.