در این مقاله درباره ی آشنایی باشغل حسابداری صنعتی بیان کرده ایم. حسابداری صنعتی از شاخه های رشته حسابداری است و برای حساب کردن بهای تمام شده اجناس و محصولات به کار می رود. از حسابداری صنعتی برای کم کردن مخارج و هزینه ها در تولید کالا و تعیین قیمت آن و کنترل موجودی کالا ها بسیار استفاده می گردد و همواره کمک می کند تا در برآورد هزینه ها و تولید گام های مثبتی برای پیشرفت سازمان و شرکت برداشته شود.
آشنایی باشغل حسابدار صنعتی
تاریخچه حسابداری صنعتی
در کل حسابداری از تاریخچه ای طولانی برخوردار بوده است که تمدن هایی مانند چین و مصر و یونان از آن برای حفظ حساب ها و دستمزد و مصالح به کار رفته در ساخت استفاده می کردند که با گسترش تجارت، حسابداری به اوج خود رسیده است و پس از به وجود آمدن صنایع مختلف و بعد از انقلاب صنعتی، حسابداری صنعتی تشکیل شد تا قیمت تمام شده و در آخر قیمت فروش تعیین گردد. این رشته از حیاتی ترین شاخه های حسابداری است و بیشترین مورد استفاده را در بین مسئولان و مدیران دارا است.
حسابدار صنعتی کیست؟
گفتن اطلاعات حسابداری به طور گویا و به زبان ساده یکی از وظایف حسابدار صنعتی است. او نیرویی است که در سازمان ها و شرکت ها، اطلاعات مالی و صنعتی را جمع آوری می نماید تا بتواند با آن، اوضاع صنعتی و به خصوص اقتصادی آن سازمان را بهینه نماید. حسابدار صنعتی، گزارشاتی را که جمع آوری و ثبت کرده است را نگهداری می نماید چون این موارد به او کمک می کند تا راحت تر و به صورت دوره ای، سلامت مالی شرکت را بهتر بررسی کند و به مدیران آن سازمان منتقل نماید.
حسابداری صنعتی چه کاربردی دارد؟
می توان گفت که حسابداری صنعتی یکی از شاخه های رشته حسابداری مدیریتی است و استفاده از آن در ایجاد سود نقش با اهمیتی دارد. یکی از دیگر از وظیفه حسابداری صنعتی کمک کردن هزینه ها و کنترل موجودی محصولات و کالا می باشد از جمله وظایف دیگر آنها ارزیابی و گرفتن تصمیم برای قیمت گذاری محصولات در شرکت ها و سازمان ها است اما یکی از وظایف مهم حسابداری که باید بیان کرد تجزیه و تحلیل، برآورد هزینه ها در امر تولید و همچنین پیشرفت شرکت یا سازمان برای اینکه نرخ تمام شده مناسبی برای مواد اولیه و محصولات خود داشته باشند و بتوانند هنگام تولید تصمیمات دقیق و درست بگیرند.
وظایف حسابداری صنعتی
- اجرای برنامه ها و کمک به برنامه ریزی
- کنترل و تحلیل بودجه شرکت یا سازمان
- ثبت گزارش ها و طبقه بندی و جمع آوری اطلاعات برای کمک به مدیران در تصمیمات بهتر
- کاهش هزینه ها و تجزیه و تحلیل گزارش ها برای بهتر شدن وضع سازمان
- تعیین و کنترل قیمت ها و موجودی کالاها
- گردآوری اطلاعات مربوط به مخارج و بررسی سود حاصل از آن ها
بررسی هزینه های مستقیم تولید: مخارجی که مستقیما به کالای تولید شده مربوط می شود، هزینه مستقیم تولید گفته می شود. در تولید کالا، مواد به کار رفته و دستمزد پرسنل تولید، از مخارج مستقیم تولید می باشد که می توان آن را به سه قسمت دسته بندی کرد اعم از مواد اولیه، دستمزد و…
بررسی هزینه های غیر مستقیم تولید: بعد از محاسبه مستقیم هزینه های غیر مستقیم به عنوان هزینه های دیگر محاسبه می گردد. گاهی اوقات هزینه های غیر مستقیم یک کالا و محصول ویژه، زیادتر بوده که شامل نگهداری و حفظ آن بر مجموعه تولید وارد می شود. به عنوان مثال : نیروی کاری که دستیار مدیر است از کل شرکت پشتیبانی می کند. پس عمل این نیرو به عنوان هزینه های غیر مستقیم است. یا می توان به چند نوع هزینه دیگر مثل تبلیغات، مزایا پرسنل، بازاریابی، خدمات، حقوق و دستمزد اشاره کرد.
حسابداری صنعتی از چه اهمیتی برخوردار است؟
- جمع آوری گزارشات حسابداری مربوط به بورس در دوره های سالانه یا سه ماهه برای تحویل به مدیران و سهامداران
- راحت تر کردن حسابرسی قانونمند برای سلامت امور مالی سازمان یا شرکت
- افزایش سرمایه گذاری های خارجی و داخلی
- تهیه گزارشات مالی برای تجزیه و تحلیل و برنامه ریزی های مالی
- جمع آوری گزارشات مالیاتی
- با تهیه گزارشات به زبان ساده، همه پرسنل سازمان می توانند عملکرد مدیران را بررسی و تحلیل کنند
هزینه یابی در حسابداری صنعتی
پس از آشنایی با تعریف هزینه در این رشته می توان به چند نوع از این روش ها اشاره کرد :
هزینه یابی استاندارد: در هزینه یابی استاندارد، حسابداران مخارج لازم را پیش بینی و با مخارج واقعی مقایسه می کنند. در صورت مغایرت زیاد آن ها، باید بررسی کنند تا بفهمند مشکل از کجاست.
هزینه یابی سفارشات: اغلب شرکت ها هر آنچه که مشتری نیاز دارد تولید می کنند که به آن محصولات سفارشی می گویند. اما هزینه یابی در این تولید از ابتدا تا آخر تولید بررسی می شود و سپس ثبت و جمع آوری می گردد.
هزینه یابی نهایی: با توجه به حجم تولید، گاهی در هنگام تولید تغییراتی در هزینه به وجود می آید که در پایان هر دوره از روش هزینه یابی نهاییاستفاده می گردد.
هزینه یابی تخمینی: در هنگام تنظیم قرارداد یا پیمان با شرکت های دیگر، هزینه هایی به طور تخمینی گفته می شود که به آن ها هزینه های برآوردی گفته می شود.
هزینه یابی مرحله ای: از این روش در هزینه یابی محصولاتی که به صورت مرحله ایی تولید می شوند، مرحله به مرحله استفاده می شود چون بعضی از شرکتها تولیدات متنوعی دارند.
هزینه یابی جذبی: به هزینه هایی که در جریان تولید مواد و بهای تمام شده کالا و دستمزد وارد می شود هزینه های جذبی گفته می شود.
هزینه یابی بر پایه فعالیت ها: این سیستم هزینه یابی، به عنوان روشی برای اندازه گیری و محاسبه عملکرد و فعالیت پرسنل شرکت ها استفاده می شود.
کلام آخر
در این مقاله اطلاعاتی در مورد آشنایی باشغل حسابداری صنعتی بیان کرده ایم. در این مقاله به بررسی تمام نکات حسابداری صنعتی پرداخته ایم که میتواند به شما در این راه کمک کند تا با دانستن تمام نکات و یادگیری این مسائل قدم در این شغل بگذارید و موفق شوید.اگر انتقاد یا پیشنهادی در مورد مقاله دارید خوشحال می شویم برای ما کامنت بگذارید.