جستجو کردن
Close this search box.

معادله حسابداری چیست؟ | بررسی جامع معادله حسابداری (ترازنامه) ✔️

در این بخش از مقاله به توضیح معادله حسابداری چیست؟ می پردازیم. رشته حسابداری در واقع به عنوان یک رشته مهم و پرکاربرد در دنیای مدرن کنونی به حساب می آید. تمامی شرکت ها و سازمان ها از لحاظ اقتصادی هر یک با توجه به پیچیدگی و توسعه حرفه خود تا حد مشخصی از صورت های مالی و معادله های حسابداری استفاده می کنند. معادله حسابداری نمایان گر این است که مجموع دارایی‌ های یک شرکت با مجموع بدهی‌ ها و حقوق صاحبان سهام آن شرکت، برابر است یا خیر.

در ادامه مقاله به توضیح دقیق معادله حسابداری یا معادله ترازنامه می پردازیم و هم چنین اجزای مختلف معادله حسابداری نیز شرح می دهیم. خواهشمندم تا پایان مقاله آگاه حساب همراه ما باشید.

معادله حسابداری چیست؟

در یک توضیح کلی معادله حسابداری که به عنوان معادله ترازنامه نیز محسوب می شود و دارای فرمول دارایی ها = بدهی ها + حقوق صاحبان سهام می باشد. این معادله در واقع بیس کار همه معادلات حسابداری می باشد. این معادله می بایست از طریق اطلاعات موجود در ترازنامه یک شرکت پشتیبانی گردد. معادله حسابداری مبنا و اساس حسابداری دوگانه می باشد چرا که نمایان گر این است که همه دارایی ها از طریق وام گرفتن یا پرداخت پول به سهامداران شرکت تأمین می گردد. به عنوان مثال تمامی معادلات ریاضی در معادلات حسابداری هم دو طرف مساوی می بایست با یکدیگر برابر باشند و این معادله همواره ثابت می باشد و هیچ چیز دیگری نباید آن را جابجا کند.

معادله حسابداری چیست؟

معمولا معادله حسابداری نمایان گر این است که مجموع دارایی‌ های یک شرکت با مجموع بدهی‌ ها و حقوق صاحبان سهام برابر باشد. دارایی‌ ها در واقع تمامی منابعی می باشند که در اختیار یک کسب و کار می باشد. بدهی‌ ها نیز تعهدات یک شرکت می باشند به این معنی که مبالغی که شرکت به دیگران بدهکار می باشد و ادعای صاحبان و مالکان به دارایی‌ های شرکت را به عنوان حقوق صاحبان سهام اتلاق می گردد.

نرم افزارهای حسابداری مختلفی برای انجام این امر بوجود آمده اند و هم چنین شرکت آگاه حساب خدمات فراوانی را در جهت نشان دادن معادله حسابداری نشان می دهد.

معادله حسابداری از چه عناصری تشکیل شده است؟

اوضاع مالی هر نوع کسب و کاری چه کوچک چه بزرگ، بر طبق دو عنصر اصلی ترازنامه ارزیابی می گردد: بدهی ها و دارایی ها، حقوق صاحبان سهام و هم چنین ترازنامه می باشد. معادله حسابداری نشان دهنده طریقه ارتباط این سه عنصر مهم با یکدیگر می باشد. معادله حسابداری به عنوان معادله اصلی حسابداری یا همان معادله ترازنامه نیز شناخته شده است.

همان طور که دارایی ها کلیه منابع ارزشمند شرکت ها را نشان می دهند، بدهی ها نیز نشان دهنده تعهدات شرکت ها می باشند. بدهی ها و حقوق صاحبان سهام نشان دهنده این است که به چه شکل دارایی های یک شرکت تامین مالی می شوند. اگر به واسطه بدهی تأمین شود، به عنوان بدهی نیز نشان داده می شود و هم چنین اگر از طریق منتشر نمودن سهام خالص به سرمایه گذاران تأمین گردد، در حقوق صاحبان سهام نیز نشان داده می شود.

هم چنین معادله حسابداری به بررسی این نکته که آیا معاملات تجاری انجام شده توسط شرکت به شکل دقیق در دفاتر و حساب های مالی منعکس شده است، کمک می کند. برخی دیگر از عناصر تشکیل دهنده معادله حسابداری به شرح موارد ذیل می باشد که عبارت است از:

دارایی ها: اولین عنصر معادله حسابداری، دارایی ها می باشد. دارایی ها عناصر با ارزشی می باشند که به یک کسب و کار تعلق دارند. تقسیم بندی های گوناگونی از دارایی های تجاری متشکل از دارایی های سرمایه ای، دارایی های بلند مدت، دارایی های مشهود و سرمایه گذاری وجود دارد. از طریق وام گرفتن از وام دهندگان، دریافت پول نقد از صاحبان و سهام داران یا ارائه نمودن کالا یا خدمات حاصل می شوند. در معادله حسابداری عنوان شده است که مقدار دارایی می بایست برابر با بدهی ها به علاوه ارزش سهامدار یا مالک باشد.

بدهی‌ ها: بدهی در واقع همان مبالغی می باشد که شرکت به دیگران (به جز مالکان کسب و کار) بدهکار می باشد. کسب و کارها با هر ظرفیتی، به طور معمول پول قرض می‌ گیرند و کالا را به شکل نسیه یا اعتباری خریداری می‌ کنند. انواع مختلف بدهی‌ ها به شرح موارد ذیل می باشند که عبارتند از:

معادله حسابداری از چه عناصری تشکیل شده است؟

هم چنین بدهی‌ ها شامل یک سری موارد مثل پیش دریافت‌ ها، مالیات پرداختنی و … می‌ باشد.

حقوق صاحبان سهام: حقوق صاحبان سهام معمولا همان حقوق مالکان نسبت به دارایی‌ های کسب و کار می باشد. حقوق صاحبان سهام نرخ مبلغی می باشد که بعد از کم کردن کلیه بدهی‌ ها از دارایی‌ ها برای مالکان باقی می‌ ماند. به عنوان مثال تصور کنید اگر که شرکتی همه دارایی‌ های خود را به شکل نقدی به فروش برساند، سپس تمام بدهی‌ های خود را پرداخت نماید، هر موجودی نقدی که الباقی باشد، به عنوان حقوق صاحبان سهام می باشد.

تعهدات: بخش دیگر معادله حسابداری، بدهی می باشد. یک سری تعهداتی که به شرکت ها و افراد دیگر بدهکار می باشند، به عنوان بدهی به حساب می آیند و می تواند در صدر بدهی های جاری و بلند مدت تقسیم بندی گردد. بدهی های جاری در یک ترازنامه مالی، سررسید شده در یک سال، متشکل از دستمزد یا حقوق، حساب های قابل پرداخت،  و دستمزد قابل پرداخت و مالیات های قابل پرداخت می باشد.

بدهی های بلند مدت به طور معمول مرتبط با موسسات و بانک های وام دهنده می باشند و از اسکناس های قابل پرداخت و هم چنین درآمد بدون عایدی تشکیل شده است. مجموع درآمدهای کسب نشده از پولی که هنوز برای خدمات یا محصولاتی که هنوز تحویل داده نشده است، دریافت نموده اید، تعهد به حساب می آیند.

معادله حسابداری در چه مواردی کاربرد دارد؟

معادله حسابداری یا همان معادله ترازنامه دارایی‌، مساوی با بدهی‌ و به اضافه سرمایه یا همان حقوق صاحبان سهام می باشد. این معادله به عنوان مبنای تمام معادلات حسابداری و اساس حسابداری دوگانه می باشد، چرا که نمایان گر این است که همه دارایی‌ ها از طریق داد و ستد پول به سهام داران شرکت های مختلف، تامین می‌ گردد. طبق توضیحات ذکر شده، وضعیت مالی هر کسب و کاری بر طبق دو یخش اصلی ترازنامه بررسی می گردد، دارایی‌ ها، بدهی‌ ها و حقوق صاحبان سهام قسمت دیگری از ترازنامه می باشد. معادله حسابداری طریقه ارتباط این سه بخش مهم را با یکدیگر نشان می‌ دهد.

در سیستم حرفه ای گزارش گیری مالی، صورت های مالی یا همان ترازنامه هم چنان نقش مهمی را ایفا می کند و کاربردهای گوناگونی دارد. ترازنامه، پیش از هر کاری، مالکان را با نحوه مدیریت وضعیت دارایی یک واحد اقتصادی آشنا می کند. هر یک از این افراد از طریق ترازنامه متوجه می شوند که مالک چه چیزی نیاز دارد، بدین معنی که کیفیت و کمیت منابع شرکت که شرکت می تواند در اختیار بگیرد و چه افرادی در پدید آمدن این گونه منابع دخالت دارند.

معادله حسابداری در چه مواردی کاربرد دارد؟

اطلاعات ترازنامه برای افراد این امکان را فراهم می کند که نحوه قرار دادن سرمایه شرکت، کفایت آن برای کارهای اقتصادی کنونی و آینده، سایز و ساختار منابع وام اخذ شده و هم چنین تأثیر جذب هر کدام را بررسی کنید. در نتیجه ترازنامه به عنوان سودمندترین روش برای تجزیه و تحلیل و ارزیابی اوضاع مالی یک واحد اقتصادی می باشد و بدون معادله حسابداری، پدید آمدن این گزارش مالی تحقق نخواهد یافت. در نتیجه برای کسب و کارهای کوچک و بزرگ معادله حسابداری واجب و ضروری می باشد.

برای انجام هر گونه فعالیت اقتصادی، شرکت نیازمند به بودجه می باشد و این وجوه می بایست از طریق فردی به شرکت ارائه گردد. وجوه متعلق به شرکت را دارایی نیز می گویند. مالک، صاحب، قسمتی از این دارایی ها را ارائه می کند. میزان کل وجوه کمک شده از طریق آن ها، به عنوان سرمایه اولیه اطلاق می گردد.

چه نوع ارتباطی بین معادله حسابداری و محیط پیرامون انسان وجود دارد؟

معادله حسابداری به طور معمول به شکل دارایی = بدهی + خالص ارائه می گرد. این به این معنا می باشد که جمع کل دارایی های یک کسب و کار، همه چیز از پول نقد تا دارایی و همین طور تا صورت حساب های پیش پرداخت، می بایست مساوی با مجموع بدهی ها (وام ها،بدهی و اجاره نامه، درآمد عقب افتاده) به علاوه هر حقوق صاحبان سهام در آن تجارت باشد. این معادله از دو صورت قابل بررسی می باشد. ابتدا به طور دائم همه چیز رو به متعادل شدن پیش می رود.

اگر یک کسب و کار، دارایی جدیدی داشته باشد، باید از دارایی متفرقه دیگری مثل پول نقد، از بدهی مانند وام یا از حقوق صاحبان سهام مثل سود انباشته برای این کار استفاده می کند. این تغییر سرمایه همواره یادآور اولین قانون های درس شیمی می باشد، بر این اساس انرژی ایجاد یا نابود نمی گردد. این اعتقاد وجود دارد که پول در واقع نوعی انرژی می باشد که برای ایجاد نمودن زندگی در این جامعه قابل معامله و تغییر می باشد. یادگیری طریقه استفاده از این انرژی، به جای ترسیدن استفاده از آن، بخش اصلی از ایجاد رفاه می باشد.

چه نوع ارتباطی بین معادله حسابداری و محیط پیرامون انسان وجود دارد؟

این مسئله در طول زندگی روزمره برای همگان اتفاق افتاده است که یک سری چرخه ها را معامله می کنیم که وقتی به طرز صحیحی کار می کنند، به طور دائم متعادل می شوند. تجارت بر طبق زمان و منابع مبادله پول می باشد. رشته حسابداری دارای اصطلاحات و دستور العمل های مختلفی می باشد که هر کدام دارای کاربردهای خاص خود می باشند و به نوعی از اهمیت بالایی برخوردار هستند و معادله حسابداری نیز از این قاعده مستثنی نمی باشد.

منطقی است که در نظر داشته باشیم که در زندگی و مشاغل خود چه نوع معامله انجام می دهیم و در آن تجارت چه اقلامی دریافت می کنیم. به این گونه می توانید تعادل را مشاهده کنید. انرژی به هیچ وجه از بین نمی رود بلکه به نوعی دیگر تبدیل می شود. این تعادل در تمامی عناصر دنیا ثابت می باشد و نمونه بارز آن نیز در معادله حسابداری دیده می شود.

نکات کلی درباره معادله حسابداری یا معادله ترازنامه

با دانستن جزئیات دارایی بدهی سرمایه، در واقع بر روی اجزای معادله حسابداری یا معادله ترازنامه تسلط می یابند. نکات مختلفی در رابط با معادله حسابداری وجود دارد که بخشی از آن قابل توضیح می باشد. دارایی = بدهی + سرمایه، این فرمول پایه، معادله حسابداری یا معادله ترازنامه می‌ گویند. این فرمول بیان گر این است که دائما دارایی‌ های شرکت با بدهی و سرمایه‌ های آن مساوی خواهد بود. بر اساس یک توضیح دیگر در مقابل هر نرخ دارایی در موسسات، یک ریال حق مالی دیده خواهد داشت. این حق مالی می‌ تواند برای صاحبان شرکت و یا برای بستان کاران می باشد.

نکات کلی درباره معادله حسابداری یا معادله ترازنامه

به هر چیز که متعلق به یک شرکت باشد و از ارزش زیادی برخوردار باشد و این قابلیت فراهم باشد که برای درآمدزایی مورد استفاده قرار گیرد، دارایی آن شرکت به حساب می آید. از معادله حسابداری برای بدست آوردن آمار دقیق دارایی یک شرکت می شود. این نکته مهم را باید دانست که در صورت وجود انحلال در فعالیت یک شرکت، ابتدا باید حق مالی و مطالبات بستانکاران از محل مجموع دارایی‌ های موسسات پرداخت گردد. اگر پس از پرداخت دارایی و بدهی‌ های باقی مانده باشد، به صاحبان شرکت تعلق می گیرد.

وضیح معادله حسابداری و درک صحیح آن است که موجب می گردد اثر هر کدام از معاملات و رخدادهای مالی را در یک سیستم هوشمند تجزیه و تحلیل و آن را در سیستم حسابداری مشخص شود. هم چنین دانستن این گونه معادله حسابداری، به حسابدار برای تقسیم بندی نمودن عمومی حساب‌ ها و تهیه ترازنامه کمک شایانی خواهد نمود.

کلام آخر

در این بخش از مقاله به توضیح معادله حسابداری چیست؟ پرداختیم و تمام تلاش خود را کردیم که عناصر تشکیل دهنده معادله حسابداری و هم چنین یک سری نکات در رابط با معادله حسابداری را شرح دهیم و از شما عزیزان نیز تشکر می کنم که تا پایان مقاله همراه ما بودید و خواهشمندم نظرات خود را برایمان کامنت کنید.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

8 + بیست =

برای دریافت مشاوره خرید نرم افزار با ما تماس بگیرید.شماره تماس: 02148335
+
Call Now Button
×