در این بخش از مقاله قصد داریم توضیح دهیم که صورت های مالی در حسابداری کدامند؟ در واقع این گونه می توان گفت که صورت های مالی یکی از اصلی ترین و پرکاربردترین اصطلاحات رشته حسابداری می باشد که در واقع مجموعه گزارش هایی در رابط با وضعیت مالی، نتایج مالی و جریان های نقدی در یک حرفه می باشد. البته این نکته را باید بدانید که از طریق یک صورت مالی نمی توان آمار کلی از کسب و کار را بدست آورد. هم چنین می بایست اطلاعات صورت های مالی گوناگون را با یکدیگر ترکیب نمود تا بتوان بر امورات مالی کسب و کار تسلط کافی بدست آورد.
در ادامه مقاله به ارائه توضیحات بیشتر درباره صورت های مالی در حسابداری می پردازیم. خواهشمندم تا پایان مقاله آگاه حساب همراه ما باشید.
منظور از صورت های مالی در حسابداری چیست؟
در یک توضیح ساده این گونه می توان گفت که صورت های مالی در واقع اسنادی هستند که به نشان دادن وضعیت مالی کسب و کارها کمک می کند. تهیه این گونه اسناد به طور معمول از طریق یک نرم افزار مالی حسابداری پیشرفته انجام می شود. به طور خلاصه کلیه عملیات تأمین مالی و فعالیت های سرمایه گذاری را صورت های مالی در حسابداری می گویند. مجموعه گزارشاتی که با استفاده از صورت های مالی اساسی فراهم می شوند، شامل یک سری موارد مهم و اطلاعات پرکاربرد می باشند که از آن ها جهت سرمایه گذاری و افزایش میزان اعتبار استفاده می کنند.
به طور کلی در رشته حسابداری یک سری گرایش ها وجود دارد که بسیار مهم می باشند و صورت های مالی شامل یک سری اطلاعات مهم مالی می باشند که بر اساس موارد ذیل تهیه می شوند و عبارتند از:
- قابل استفاده برای پیش بینی و قیاس شرکت های مختلف
- حاصل فعالیت بنگاه های اقتصادی در برهه زمانی تعیین شده
- قابل تنظیم بر طبق استانداردهای مشخص و بر اساس اصول حسابداری
مزایای صورت های مالی در حسابداری چیست؟
بعضی از مزایای صورت حساب های مالی در حسابداری به شرح موارد ذیل می باشند که عبارتند از:
امکان بررسی بدهی های شرکت: امکان مشاهده بدهی های یک شرکت از طریق صورت های مالی امکان پذیر است. بدهی ها ممکن است شامل موارد مختلفی مانند وام های یک کسب و کار، خطوط اعتباری و کارت های اعتباری و… . به عنوان مثال هر گاه که یک مدیر زمان مشخصی را برای گرفتن وام طرح ریزی می کند تا کسب و کار خود را گسترش دهد، مجموع صورت های مالی را بررسی می کند تا با توجه به وضع کنونی شرکت، بتواند تصمیم گیری راحت تر و هوشمندانه تری داشته باشد.
امکان شناسایی دقیق روند کسب و کار: تجزیه و تحلیل صورت های مالی به سران یک کسب و کار این امکان را می دهد تا جریان رشد و پیشرفت شرکت را بسنجند. استفاده از صورت های مالی موجب می گردد تا مدیران آگاه باشند چه میزان از پیش گویی های آن ها صحیح بوده است. اطلاعاتی که صورت های مالی در اختیار مدیران قرار می دهد، موجب می شود تصمیم گیری های بهتری در جهت رسیدن به اهداف کسب و کار خود داشته باشند.
امکان بررسی دارایی ها و موجودی های شرکت: دارایی های یک سازمان در ترازنامه ها که در واقع بخشی از صورت های مالی می باشند، ثبت می شود. اگر سعی در یادگیری صورت های مالی داشته باشید، از میزان دارایی هایی که متعلق به شرکت می باشد، مطلع می شوید. این قبیل اطلاعات به مدیران شرکت ها این امکان را می دهد تا برای ماه های فروش آینده آمادگی داشته باشند.
کشف الگوهای مختلف: صورت های مالی نمایان گر این هستند که میزان درآمد سازمان از فروش یا ارائه نمودن خدمات، در یک دوره مالی چه میزان بوده است. گاهی فرایند فروش دچار بالا و پایین می شود اما مدیران مالی برای برنامه ریزی باید این قابلیت را داشته باشند که یک الگو ثابت از بین تمامی ارقام پیدا کنند. به عنوان مثال هروقت که یک شرکت خدمات جدیدی را ارائه دهد، ممکن است زمان معرفی محصولات الگوی افزایش میزان فروش را داشته باشد، اما ممکن است میزان فروش پس از گذشت یک سال کاهش یابد. اگر مسئولان اجرایی این الگو را در اختیار داشته باشند، برنامه ریزی دقیقی خواهند داشت.
امکان کشف فرصت های سرمایه گذاری: هرگاه که مدیران به دنبال شرکا و یا سرمایه گذارانی برای گسترش حرفه خود باشند، صورت های مالی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار می شوند. افرادی که قصد دارند در یک شرکت سرمایه گذاری کنند، از طریق صورت های مالی می توانند وضعیت سوددهی شرکت را مشاهده و بررسی کنند. اطلاعات حاصل از صورت های مالی به سرمایه گذاران این امکان را می دهد تا درک کنند ارزش افزوده در شرکت به چه اندازه می باشد و از سرمایه گذاری در سازمان هایی که ارزش کمی دارند، پرهیز کنند.
امکان کمک به تصمیم گیری راحت تر: همان گونه که اشاره شد، تجزیه و تحلیل صورت های مالی به افراد این امکان را می دهد تا در لحظه بتوانید وضعیت مالی شرکت را مشاهده و بررسی کنند، در نتیجه از طریق صورت های مالی، مسئولان تصمیم گیری های معقولانه تری برای کسب و کار خواهند داشت، چرا که وقتی که یک مدیر قصد دارد تصمیمات بهتری برای توسعه سازمان بگیرد، می بایست از طریق صورت های مالی به تمامی سوالات مرتبط با بدهی، درآمد، دارایی و موجودی پاسخ دهد.
قابلیت بودجه بندی: همان گونه که گفته شد یکی از مزیت های آموزش تجزیه و تحلیل صورت های مالی در حسابداری، برنامه ریزی دقیق برای آینده کسب و کار می باشد. میزان بودجه نمایان گر این است که یک شرکت چه میزان سرمایه برای تولید محصولات و گسترش هر یک از آن ها با توجه به شرایط فعلی شرکت نیاز دارد، در نتیجه صورت های مالی در حسابداری نمایان گر میزان بودجه بندی شرکت ها می باشد.
کمک به وام گرفتن: هرگاه که مدیران قصد این را داشته باشند که برای شرکت وام بگیرید، صورت های مالی، در واقع سلامت مالی کسب و کار را به وام دهندگان ثابت می کنند. صورت های مالی از طریق بررسی مطالبات، بدهی ها، گردش موجودی و درصد سود حاصل بدست آمده از فروش، اطلاعات بسیار مهمی را در اختیار وام دهنده قرار می دهد.
انواع مختلف صورت های مالی در حسابداری
در کل اصطلاحات حسابداری مختلفی در این رشته وجود دارد و صورت های مالی یکی از انواع آن می باشند و دارای انواع مختلفی هستند که عبارتند از:
صورت درآمد یا صورت سود و زیان: صورت درآمد که گاهی اوقات به عنوان صورت سود و زیان نیز اتلاق می گردند. این صورت درآمد کسب و کار را در یک دوره مشخص تعیین می شود. صورت های سود و زیان در حسابداری، نرخ درآمدها، هزینه ها و زیان ها را در نظر می گیرد، در نتیجه می تواند نمایان گر این باشد که آیا شرکت سوددهی دارد یا خیر.
صورت سود و زیان جامع: صورت سود و زیان جامع در واقع ترکیبی از صورت سود و زیان، ترازنامه و جریان وجوه نقد می باشد، در یک توضیح دیگر برای تهیه صورت سود و زیان کلی، نیازی به تهیه نمودن اطلاعات جدید نمی باشد و می توان از اطلاعات دیگر صورت های مالی استفاده نمود. سود و زیان جامع متشکل از تغییرات در دارایی های یک صنف تجاری در نتیجه انجام همه معاملات می باشد.
صورت جریان نقدی: صورت جریان نقدی نوع ورود و خروج پول به هر نوع کسب و کاری را نشان می دهد، در نتیجه می توان هر چیزی را که به عنوان سرمایه در یک پروسه در یک زمان مشخص در دسترس می باشد، مشاهده کنید.
ترازنامه: در واقع ترازنامه، میزان کل بدهی ها، دارایی ها و حقوق صاحبان سهام شرکت را در طول یک برهه زمانی نشان می دهد. دارایی ها می بایست با نرخ بدهی ها به علاوه حقوق صاحبان سهام برابر باشند. بخش دارایی معمولا با وجوه نقد و معادل آن شروع می شود که می بایست برابر با مانده موجود در پایان صورت حساب جریان نقدی باشد.
صورت یادداشت های پیوست صورت های مالی: این صورت یکی از ملزومات استانداردهای بین المللی جریان گزارشگری مالی به حساب می آید و زمینه بیشتری را درباره اطلاعات موجود در دیگر اسناد صورت های مالی در حسابداری ارائه می کند. به عنوان مثال میزان دارایی های یک شرکت ممکن است در ترازنامه عنوان شده باشد، اما یادداشت های پیوست سند صورت های مالی تا جایی است که به طور دقیق توضیح می دهید که آن دارایی ها چه هستند.
صورت تغییر در حقوق صاحبان سهام: این گونه اسناد، تغییرات اعمال شده در سرمایه سهام، دارایی انباشته شده هر کسب و کار و سود انباشته را نشان می دهد. پروسه تغییر در حقوق صاحبان سهام به یک تریدر انحصاری، تغییرات در حقوق صاحبان سهام را نمایان گر می شود.
اصول اساسی تهیه صورت های مالی در حسابداری
نکته ای که لازم به ذکر است بدانید، قبل از درخواست ارزیابی مسائل مالی کسب و کار و ارائه نمودن گزارشات صورت های مالی در حسابداری، می بایست یک سری اصول را درباره این صورت ها در نظر بگیریم تا این امکان برایمان فراهم باشد تا از این گزارشات استفاده بهینه تری داشته باشیم. بعضی از آن ها عبارتند از:
- نکته اول این است که این مسئله را می بایست درنظر گرفت که گزارشات صورت های مالی باید بر اساس اصول مالی و حسابداری تهیه و تولید شوند.
- نکته دوم این است که هدف اصلی از تهیه گزارشات مالی، برنامه ریزی برای گسترش بیشتر شرکت ها در آینده می باشد. پس در شرایطی می توانیم درخواست گزارشات مالی و اقتصادی داشته باشیم که هدفمان بهبود کار شرکت و برنامه ریزی برای آینده کاری شرکت باشد. در غیر این صورت تهیه و تنظیم گزارشات مالی کاری غیر مفید می باشد.
- نکته سوم این است که این اطلاعات و گزارشات باید برای هر شرکت محرمانه و در اختیار دیگر شرکت قرار نگیرد. در غیر این صورت افشاگری درباره این اطلاعات برای دیگر افراد نمی تواند مزیت های خاصی برای شرکت داشته باشد و در نتیجه از این مسائل ضرر و زیان نمی بینند.
- نکته چهارم این است که می بایست همه اطلاعات و حساب و کتاب ها کاملا دقیق و بدور از هیچ مخفی کاری در گزارشات صورت های مالی عنوان شود و در اختیار سران شرکت قرار گیرد.
دلایل اهمیت صورت های مالی در حسابداری
صورت های مالی در حسابداری از این لحاظ که شامل اطلاعات قابل توجهی در رابط با اوضاع دقیق مالی شرکت می باشند، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار هستند. همچنین صورت های مالی در حسابداری به تمامی شرکت ها کمک می کنند تا این امکان را داشته باشند قبل از سرمایه گذاری تصمیم نهایی را بگیرند، چرا که این صورت های مالی وضعیت کلی از پروسه سرمایه گذاری را در هر کسب و کاری را شرح می دهد و به همین دلیل شرکت ها باید سالی یک بار صورت های مالی را ارائه کنند. از دیگر دلایل اهمیت صورت های مالی می توان با موارد ذیل اشاره نمود:
- مشخص نمودن اوضاع مالی یک شرکت: وضعیت مالی یک شرکت را می شود به عنوان اصلی ترین دغدغه بستانکاران و سرمایه گذاران محسوب نمود. در حقیقت سرمایه گذاران و بستانکاران با هدف تحلیل و سنجش شرایط ایمنی و سودآوری سرمایه گذاری در یک شرکت، به صورت های مالی آن شرکت مراجعه می کنند.
- بیانیه حقوق صاحبان سهام: صورت حقوق صاحبان سهام به خصوص برای سرمایه گذاران اصلی سهام، مسئله بسیار با اهمیتی می باشد، چرا که هرگونه تغییر در بخش های مختلف سهام مانند سود انباشته شده را طول یک دوره به کاربران نشان می دهد.
- اهمیت صورت جریان نقدی: اهمیت صورت های مالی و جریان وجوه نقد در این است که این صورت های مالی اساسی به ما میزان مبادله وجه نقد بین یک شرکت و جهان خارج از آن را در طول یک دوره زمانی نمایش می دهد و بر طبق این مسئله، سرمایه گذاران می توانند مطلع شوند که آیا شرکت برای خرید دارایی و پرداخت هزینه ها پول نقد کافی در اختیار دارد یا خیر.
کلام آخر
در این بخش از مقاله به توضیح صورت های مالی در حسابداری کدامند؟ پرداختیم و تمام تلاش خود را کردیم که بخشی مختصری از مسائل مرتبط با صورت های مالی در حسابداری را شرح دهیم. از طریق این مقاله می توانید مزایا و معایب تهیه صورت های مالی در حسابداری را دریابید و این که شرکت ها و استارتاپ های کوچک و بزرگ به چه اصولی برای تهیه صورت های مالی حسابداری نیازمند هستند، شرح داده شده است. هم چنین از همه شما عزیزان تشکر می کنم که تا پایان مقاله همراه ما بودید و خواهشمندم نظرات خود را برایمان کامنت کنید.