حسابداری در شرکتها با توجه به نوع کسب و کار و خدماتی که ارائه می شود و همچنین نوع سهام شرکت متفاوت است. در شرکت های مختلف حسابداری شامل آماده نمودن صورت گردش وجه های نقد، تجزیه و تحلیل اطلاعات مالی شرکت، آماده نمودن تراز مالی و … می شود. حال در یک شرکت تجاری نحوه آماده نمودن تراز مالی با شرکتی که در آن تولید انجام می شود متفاوت است.
درست است که در شکل کلی تراز مالی یک فرمول کلی دارد اما نحوه آماده سازی آن است و محاسبه هزینه ها و درآمدها در شرکت های مختلف متفاوت است. برای مثال در شرکت های خدماتی شاید بخش انبارداری چندان کار پیچیده ای نداشته باشد اما در یک شرکت تجاری بخش انبار مهمترین بخش در حسابداری است و رسیدگی به آن به یک فرد به نام انباردار سپرده می شود. در ادامه با حسابداری در شرکتها ی مختلف اشنا خواهیم شد.
آیا بین حسابداری در شرکتها تفاوتی وجود دارد
علم حسابداری، علمی بسیار گسترده است و با تغییر ماهیت شرکت نحوه حسابداری در آن متفاوت خواهد بود. هر حسابدار قبل از شروع به کار در یک شرکت باید ماهیت شرکت و نوع آن را بداند و اگر تخصص انجام حسابداری در آن را نداشته باشد نمی تواند بدون آموزش اولیه کار خود را در شرکت شروع کند. یک سری فعالیت ها در همه شرکت ها یکسان است اما در نحوه مدیریت حساب ها است که تفاوت عمده ای وجود دارد. جالب است بدانید که علاوه بر حسابداری، نرم افزار حسابداری استفاده شده در شرکت ها نیز با هم متفاوت هستند. قبل از خرید نرم افزار باید نوع شرکت را اعلام کنید تا ماژول های مورد نیاز نصب شود و نرم افزار برای فعالیت شرکت آماده شود. در ضمن بعضی از انواع نرم افزار حسابداری برای نوع خاصی از شرکت طراحی شده اند.
انواع شرکت ها در ایران به چند دسته تقسیم می شوند؟
شرکت ها در ایران دارای چند دسته کلی و چند دسته جزئی هستند. شرکت های سهام عام و خاص از دسته های کلی شرکت هستند. اما بسته به نوع کسب و کار و خدماتی که در شرکت های ارائه می شود آنها را می توان به چند دسته کلی تقسیم نمود
حسابداری در شرکت خدماتی
ساده ترین حسابداری در شرکتها متعلق به شرکت های خدماتی می شود. در این شرکت ها تنها افرادی وجود دارند که برای ارائه خدمت به دیگران یک شرکت را بنا نهاده اند. از این رو تنها کاری که در حسابداری آنها انجام می شود محاسبه هزینه ها و درآمدها است. شهرداری، بیمارستان ها، شرکت های خدماتی نظیر شرکت ها ارائه گارانتی و تعمیرات، شرکت ها مخصوص به ارائه خدمتکار، تعمیرکار، نصاب و … همگی زیر مجموعه شرکت های خدماتی قرار دارند.
حسابداری در شرکت بازرگانی
یک شرکت بازرگانی بدون اینکه در تولید محصولات دخالتی داشته باشد آنها را از تولید کننده یا وارد کننده خریداری کرده و با کشیدن درصدی سود روی محصولات آنها را به فروش می رساند. حسابداری در شرکتها ی بازرگانی نیز با پیچیدگی های زیادی رو برو نیست اما نسبت به شرکت های بازرگانی دشوار تر است. در شرکت بازرگانی باید قیمت تمام شده خرید کالا و قیمت تمام شده برای فروش کالا توسط واحد حسابداری محاسبه شود. از دیگر موارد و مسدئولیت های واحد حسابداری در شرکت بازرگانی بررسی موجودی کالا در انبار و بررسی میزان فروش است. ارائه گزارشات دوره ای مبنی بر میزان سود و زیان نز برعهده حسابداری در شرکت بازرگانی می باشد.
حسابداری در شرکت پیمان کاری
حسابداری درشرکتها ی پیمانکاری نیز از جمله انواع حسابداری ساده به شمار می آید. شرکت پیمانکاری در ازای خدماتی که به دیگر شرکت ها ارائه می دهند مبالغی را از شرکت یا پیمانکار اصلی دریافت می کند. واحد حسابداری در این شرکت باید بتواند با بررسی شرایط و موقعیت هزینه انجام پروژه را تخمین بزند. این کار در مواقعی که مناقصه برای ورورد به یک پروژه وجود دارد بسیار مهم است. در ادامه آماده سازی قرارداد، نحوه اخذ درآمدها و … نیز برعهده این واحد می باشد. از دیگر اقداماتی که در این شرکت ها توسط واحد حسابداری انجام می شود شامل درآودن لیست صورت های هزینه است که در قراردادهایی که به صورت دوره ای پرداخت انجام می شود بسیار مهم است.
حسابداری در شرکت تولیدی
به واقع می توان گفت سخترین حسابداری در شرکتها مربوط به شرکت های تولیدی است. در این شرکت ها محصولی تولید شده و به فروش می رسد. در این شرکت ها هزینه ها به دو دسته تقسیم می شوند. هزینه بخش تولید که مربوط به تولید محصول و کالا است. مانند خرید مواد اولیه و انبارداری و … . بخش دوم هزینه ها مربوط به هزینه های غیر تولیدی می باشد که دقیقا مانند دیگر شرکت ها محاسبه می شود. این هزینه شامل هزینه کارمند، پیمانکاری و … می شود.
درآمد نیز در این شرکت ها به دو دسته تقسیم می شود که شامل درآمدهای عملیاتی و غیر عملیاتی می شود. درآمد عملیاتی، درآمدی است که در اثر فروش محصولات تولید شده به دست می آید. و درآمد غیر عملیاتی شامل درآمدهای ناشی از فروش ضایعات و .. می شود. واحد حسابداری در یک شرکت تولیدی مسئول محاسبه میزان نرخ تمام شده تولید یک کالا است که سختترین بخش حسابداری به شمار می آید. هزینه مربوط به دستمزد مستقیم و غیر مستقیم، سربار تولید، موجودی انبار هم در بخش محصولات تولید شده و هم نیبت به مواد اولیه موجود برای تولید کالا از دیگر بخش های بسیار مهم حسابداری در شرکتها ی تولیدی می باشد.
حسابداری در شرکت سهامی
در شکرت های سهامی افراد متعددی سهام داشته و به عنوان مالکان شرکت شناخته می شوند. حسابداری در شرکت سهامی کمی پیچیده تر است چرا که هر فرد بسته به میزان سهامی که در این شرکت دارد مسئولیت و درآمد متفاوتی دارند. نحوه محاسبه درآمد هر فرد و واریز سود آنها از مواردی است که در حسابداری شرکت سهامی باید انجام شود.
حسابداری شرکت بازرگانی خارجی
همانطور که قبلا گفته شد شرکت بازرگانی کالایی خریداری کرده و به سود مشخصی به دیگران بفروشد. در شرکت بازرگانی خارجی این معامله بین شرکت های ایرانی و شرکت های خارجی انجام می گیرد. از این جهت واحد حسابداری باید بتواند مبالغ واریزی برای خرید از شرکت خارجی و قیمت تمام شده فروش کالا در ایران را محاسبه نماید. این فعالیت ها نیز نیاز به تخصص خاصی دارد.
یادگیری حسابداری در شرکتها چه اهمیتی دارد
همانطور که گفته شد هر شرکت با توجه به نوع فعالیت خود نوع حسابداری مخصوص به خود را دارد. همه حسابداران به فعالیت های کلی نظیر ثبت سند آشنایی دارند اما یک حسابدار که در زمینه کار در شرکت بازرگانی آموزش دیده و تجربه داشته باشد نمی تواند بدون آموزش قبلی وارد گروه حسابداری شرکت تولیدی شود. جتی نرم افزار حسابداری که در شرکت بازرگانی به کار گرفته می شود نمی تواند بدون فعال شدن ماژول خاص یا اضافه نمودن ویژگی ها مورد نظر در یک شرکت تولیدی به کار گرفته شود. از این رو بهتر است به نوان یک کارآموز ابتدا شروع به کار در رشته حسابداری علاقه خود را پیدا کرده و در این زمینه فعالیت خود را آغاز نمایید.
تفاوت بین حسابداری در شرکتها ی دولتی و غیر دولتی
در حسابداری شرکتها ی دولتی و غیر دولتی نیز تفاوت هایی وجود داد که در ادامه به تعدادی از آنها می پردازیم.
تفاوت در صورت مالی
در شرکت های دولتی بر خلاف شرکت های غیر دولتی از حساب مازاد به جای حساب سرمایه استفاده می شود. حساب سرمایه حقوق و منافع افراد را مشخص می کند و این درحالی است که حساب مازاد تفاوت بین دارایی ها و یدهی ها است.
در حسابداری شرکتها دولتی قانون ارجحیت داد
اگر بین قوانین و مقررات موجود در حسابداری و قوانین دولتی تفاوتی وجود داشته باشد، شرکت های دولتی ملزم به اجرای و رعایت قوانین دولتی هستند. این درحالی است که در شرکت های غیر دولتی می توان به کمک قوانین حسابداری قوانین دولتی را دور زد.
در شرکت دولتی تهیه بودجه مهم است
در شرکت های دولتی تعیین بودجه سالانه بسیار مهم است. در بودجه باید درآمدها با منابع درآمد نطبیق داده شوند. هزینه های نیز باید با اعتبارات شرکت دولتی نطبیق داده شود. این درحالی است که شرکت های غیردولتی با چنین محدودیت هایی روبرو نیستند.
تفاوت در ثبت دارایی
در شرکت های دولتی در صورت خیرید املاک، خودرو و تجهیزات همه را در حساب هزینه ثبت می نمایند.
کلام آخر
در آگاه حساب می توانید نرم افزار حسابداری سپیدار را مطابق با فعالیت شرکت تهیه نمایید. در صورت تمایل می توانید تنظیم و تسلیم اظهارنامه مالیاتی خود را به ما بسپارید. این واحد آماده اعزام نیروی کار در رده کارآموز تا مدیر و مشاور به شرکت شما می باشد. در صورت نیاز به مشاور در زمینه حسابداری در شرکتها ی مختلف می توانید روی ما حساب باز کنید. علاوه بر خدمات حسابداری و تسهیل حسابداری شرکت این شرکت آماده آموزش نیروهای کارآمد حسابداری نیز می باشد. در صورتی که در شرکت شما سیستم دستی و قدیمی مالی استفاده می شود ما می توانیم آنها را به روز کرده و به شما در مدیریت مالی به روز و مدرن کمک کنیم
5/5 - (1 امتیاز)