در این مقاله قصد داریم به بررسی حسابداری فروش چیست؟ بپردازیم. تمامی کسب و کارها برای فروش کالا و خدمات خود به یک حسابدار فروش نیاز دارند و وظایف کلی آنها شامل ثبت اسناد، نظارت، تهیه گزارشات و ساماندهی آنها است که در این مقاله به بررسی اساسی به آنها پرداخته ایم پس خواهشمندم تا پایان این مقاله از آگاه حساب همراه ما باشید.
حسابداری فروش چیست؟
حسابداری فروش همانطور که از اسمش مشخص است فقط مختص به فروش می باشد و با فروش ارتباط دارد. در شرکت هایی که فروش کالا و خدمات بالایی دارند از حسابداری فروش استفاده می کنند. حسابداری فروش به عملیاتی گفته می شود که تمام مسائل مربوط به فروش کالا و یا برگشت فروش کالا را در بر بگیرد که در طی این عملیات تمام اسناد موجود از فروش کالا و برگشت فروش کالا مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد و در آخر در قالب سند حسابداری ثبت می شود.
همانطور که می دانید در حسابداری از نرم افزارهای مخصوص حسابداری استفاده می شود در حسابداری فروش فقط از گزینه های مربوط به فروش نرم افزار می توان استفاده کرد مابقی کلیدها خاموش و غیر فعال می باشند. در شرکت هایی که مقدار فروش کالاهایشان زیاد است ضروری است که از حسابداری فروش استفاده کنند اهمیت زیاد حسابداری فروش در ارائه سود و زیان آن می باشد.
تمام اسناد حسابداری فروش را در آخر در قالب گزارش هایی می اوریم که نتیجه سود و زیان فروش کالا در یک دوره مالی می شود. یک حسابدار فروش هنگامی می تواند اسناد حسابداری را ثبت کند که اطالاعات کافی ای درباره ی موجودی ها، کم و کسری های موجود در انبار، سود و زیان حاصل از فروش و … بدست اورد. یک مدیر و مسئول زمانی می تواند در کار خود موفق باشد که بر روی کیفیت محصول های تولید شده،آموزش دقیق به نیروهای کار خود و کنترل کردن مشتر های خود نظارت کافی را داشته باشد.
حسابداری فروش شامل چه مراحلی می باشد؟
فرایند حسابداری فروش به کلیه عملیات فروش که به صورت نقدی یا نسیه و یا برگشت از فروش کالا و تبدیل ،دسته بندی مدارک آنها به صورت اسناد حسابداری گفته می شود. مراحل ثبت رویه های فرایند حسابداری فروش و مدارک آن طبق موارد زیر انجام می شود:
درخواست فروش: هنگامی که یک خریدار درخواست خود را به واحد فروش می رساند ، واحد فروش پس از دریافت درخواست مشتری در جهت تولید و آماده سازی به برنامه ریزی تولید آن می پردازد و برنامه ریزی خود را به واحد آماده سازی سفارشات مشتریان می فرستد. درخواست فروش جزو اسناد اصلی حسابداری محسوب نمی شود اما جهت اطمینان ثبت کردن آن در بایگانی ضروری است.
پیش فاکتور فروش: گاهی اوقات مشتریان از خرید خود اطمینان حاصل ندارند و یا شرایط فروش و اطلاعاتی راجع به قیمت های محصولات شرکت مورد نظر را ندارند در این صورت حسابداران فروش پیش فاکتوری تهیه می کنند و در ان مواردی از قبیل قیمت کالای مورد نظر ، مدت اعتبار، شرایط پرداختن و یا هر مسئله ای که لازم به ذکر است در آن ثبت می شود و در صورت سفارش ان پیش فاکتور به فاکتور اصلی تبدیل می شود. پیش فاکتور به تنهایی جزو اسناد حسابداری محسوب نمی شود اما اگر مشتری در آن بخشی از هزینه را پرداخت کند ثبت کردن آن در بایگانی ضروری است.
قرار داد فروش: یکی از کارهایی که در فروش یک کالا یا خدمات باید انجام دهیم، نوشتن قرار داد بین طرفین می باشد. قرار داد فروش جزو اسناد اصلی حسابداری محسوب نمی شود مگر اینکه پیش پرداختی صورت گرفته باشد. در یک قرارداد فروش موارد ذیل باید لحاظ شود:
- مبلغ کلی قرارداد
- مدت اعتبار قرارداد
- موضوع اصلی قرارداد
- چگونگی پرداختی ها
- تمام تعهداتی که بین دو طرف صورت می گیرد.
فاکتور فروش: بعد از مرحله پیش فاکتور فروش زدن به مرحله فاکتور فروش زدن می رسیم مهمترین رویداد در حسابداری فروش صدور فاکتور فروش می باشد که حسابدار فروش باید از فاکتور های رسمی استفاده می کند. فاکتور فروش جزو اسناد رسمی حسابداری می باشد.پس از ثبت فاکتور فروش، در صورتی که کالای خریداری شده مشتری از انبار بیرون آید، در این صورت باید آن فاکتور فروش را در قالب سند حسابداری در بیاوریم.
برگشت از فروش: هنگامی که یک کالای ارسال شده از طرف خریدار مرجوع شود فاکتور بازگشت از فروش برای ان صادر می شود که فاکتور آن به همراه فرم تحویل انبارداری جزوه اسناد اصلی ثبت می شود.
حسابدار فروش چه وظایفی دارد؟
برای موفقیت در این حوزه بهتر است در شاخه های رشته حسابداری همچون حسابرسی، حسابداری و مدیریت تحصیل کرده باشید تا روی دانش حسابداری تسلط کامل داشته باشید و بهتر است در حوزه فروش، سابقه کار داشته باشید تا کاملا بر روی مسائل تئوری و عملی مهارت داشته باشید. حسابداران فروش از جهات مختلف وظایفی دارند اما از مهمترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- حسابداری بازرگانی
- ثبت تمامی اسناد فروش کالا خدمات و برگشت فروش کالا
- ثبت تمامی موارد فروش به صورت دستی در نرم افزارحسابداری
- ارسال دوره ای فاکتورهای فروش به مشتریان شرکت و پرینت گرفتن از آن ها
- وارد کردن فاکتور های دستی در نرم افزار فروش حسابداری ابتدا به صورت پیش فاکتور سپس تبدیل آن به فاکتور اصلی
یک حسابدار فروش از جهات مختلف، دارای یک سری وظایف می باشد که عبارت است از :
وظایف حسابداران فروش از جهت کنترل: گرفتن بک آپ از نرم افزار حسابداری فروش به صورت دوره ای، بررسی و کنترل مداوم حساب های مشتریان فروش، گزارش دوره ای حساب های مشتریان فروش، کنترل و نظارت بر فروش ها و ثبت به موقع فاکتور های فروش، نگهداری و طبقه بندی کلیه اسناد فروش و … .
وظایف حسابداران فروش از جهت هماهنگی: هماهنگی با انبار از جهت موجودی ها و کم و کسری ها، هماهنگ بودن با مسئولان انبار در جهت تاریخ فروش کالاها و خروج آنها از انبار بر اساس قوانین داخلی، هماهنگی با انبار در جهت خروج موادی که فاسد شدن و تاریخ انقضای ان ها به سر رسیده طبق قوانین داخلی، هماهنگ بودن با مسئولان فروش در جهت صدور فاکتور فروش،هماهنگی با حسابداری خزانه در جهت تسویه حساب های مشتریان و … .
وظایف حسابداران فروش از جهت ارائه گزارش: گزارش فروش کالا، گزارش دوره ای سود و زیان حاصل از فروش ها، گزارشات تحلیلی و گزارشات مورد نظر مدیران شرکت و … .
وظایف حسابداران فروش از جهت اخلاق و حرفه: عدم خروج تمامی اطلاعات شرکت به مشتریان، عدم گفتن سود و زیان شرکت به رقبا و سایر افراد درون شرکت و بیرون شرکت، پیشنهادات خلاقانه به سایر امور مالی و … .
وظایف حسابداران فروش از جهت ارتقا سطح علمی: شرکت در آکادمی های حسابداری و آشنایی با بروز ترین روش های حسابداری، تلاش برای پیشرفت سمت خود ،سایر سمت های امور مالی، تلاش برای عضویت در انجمن ها و گروه های مالی و … .
وظایف حسابداران فروش از جهت همکاری با سایر افراد مرتبط با شرکت: همکاری با واحد حسابرسی داخلی، همکاری با واحد مدیریت برای ارائه گزارشات کامل، همکاری با مشتریان برای رفع احتمالی ابهامات فیمابین حساب ها، همکاری با واحد های فروش در جهت گزارش و ارائه ها، همکاری با انبارها و … .
انواع اسناد فروش در حسابداری فروش
تمامی اطلاعات فروش در یک شرکت به وسیله حسابدار فروش به اسناد حسابداری تبدیل می شود. ثبت و نگهداری این اسناد اطلاعاتی زیادی در رابط با سود، زیان ، موجودی های شرکت در دوره زمانی مشخص می دهد. مدیران و مسئولان شرکت با بررسی این اسناد می توانند در جهت سود بیشتر و پیشرفت شرکت برنامه ریزی کنند.
از مهمترین اسناد حسابداری می توان به موارد زیر اشاره کرد :
سند درخواست فروش: سند درخواست فروش جزو فرایند فروش و اسناد اصلی حسابداری محسوب نمی شود فقط می توانیم آن را بایگانی کنیم. مزیت مهم سند درخواست فروش، ارائه آن به واحدهای تولید یا برنامه ریزی تولید آن کالا یا خدمات است که در جهت تولید به موقع کالای مورد نظر اقدام می نمایند.
سند قرار داد فروش: بلد دیگر از اسنادی که جزو اسناد اصلی حسابداری محسوب نمی شود سند قرارداد فروش است.این سند در صورتی جزو اسناد حسابداری محسوب می شود که شرکت فروشنده مبلغی را به عنوان پیش پرداخت دریافت کند.سند قرارداد فروش در واقع آن مواردی است که طرفین توافق کردند تا شرکت فروشنده درازای مبلغی که دریافت کرده کالا و خدمات ذکر شده را تحویل دهند.
سند پیش فاکتور فروش: سند پیش فاکتور یکی از ثبت های فاکتور فروش می باشد که برای آگاهی از قیمت ها و تاییدیه از سوی مدیران خریدار ثبت می شود. قبل از زدن فاکتور اصلی باید پیش فاکتور آن ثبت شود. در صورتی که در یک پیش فاکتور پرداختی صورت نگیرد جزو اسناد حسابداری محسوب نمی شود، باید مبلغی صورت گیرد تا جزو اسناد حسابداری ثبت شود.
سند فاکتور فروش: مهمترین سند حسابداری فروش، سند فاکتور فروش است. در این سند اطلاعاتی چون تاریخ فروش، مبلغ فروش کالاها، نام کالاهای فروخته شده،نام خریدار، نام فروشنده ذکر می شود. از روی اسناد فاکتور فروش می توان میزان درامد یک شرکت را محاسبه کرد.
سند فاکتور برگشت از فروش: هنگامی که کالا و خدماتی از سوی مشتریان مرجوع شود باید برای آن سند برگشت از فروش صادر و به امور مالی تحویل داده شود. همچنین در کنار سند برگشت کالا باید فرم انبار که به معنای برگشت کالای از فروش به انبار می باشد هم صادر شود.
انواع مختلف فروش حسابداری
اکثر شرکت های تجاری برای فروش کالاهای خود از روش های مختلفی استاد می کنند که در زیر به آنها اشاره شده است.
فروش امانی: کالا از فروشنده اصلی به دست واسط سپرده می شود و واسط با دریافت مقداری کارمزد آن را برای فروشنده اصلی به فروش می رساند.
فروش نقدی: معمولا در فروش کالای کم از این روش استفاده می شود که خریدار به محض دریافت کالای مورد نظر هزینه آن را به صورت نقدی پرداخت می کند.
فروش اقساطی: در این روش خریدار مبلغی از هزینه را بصورت نقدی پرداخت می کند مابقی مبلغ را به صورت اقساط در تاریخ های معین شده پرداخت می کند.
فروش نسیه: این روش بیشتر در فروش کالاها به صورت عمده اتفاق می افتد که خریدار در هنگام دریافت کالای سفارشی خود هیچ وجهی پرداخت نمی کند بلکه طبق توافقی که با فروشنده کردند در تاریخ های معین پرداخت می کند.
نرم افزار حسابداری فروش چه کاربردهایی دارد؟
نرم افزارهای فروش کالا همان نرم افزارهای حسابداری می باشند که فقط از بخش فروش آن استفاده می شود و به حسابدار فروش کمک می کنند که سریع تر عملیات موردنظر خود را انجام دهد. برخی از کابردهای این نرم افزارها شامل موارد ذیل می باشد:
- دریافت سفارش مشتریان
- تایید سفارش مشتریان
- تحویل کالا
- صدور و کنترل پیش فاکتور و فاکتور ها
- کنترل موجودی کالا ها
- ساخت حساب هایی برای مشتریان و دسته بندی آنها
- اطلاع از وضعیت انبار
- قابلیت اطلاع رسانی خودکار به مشتریان
- امکان ادغام آنها با دیگر نرم افزار های حسابداری
ثبت اسناد حسابداری بسته به نوع فروش آنها متفاوت است. به طور معمول حساب هایی که در زمان فروش بدهکار می شوند عبارتند از :
- نقد و بانک
- درآمد پس از فروش
- مالیات بر ارزش افزوده
- برگشت از فروش و تخفیفات
- مالیات بر ارزش افزوده در صورت شامل شدن
- اسناد دریافتنی یا حسابهای دریافتنی تجاری
- بدهکار خواهند شد و حساب / اسناد دریافتنی تجاری بستانکار می شود.
کلام آخر
در این مقاله به بررسی حسابداری فروش چیست؟ و وظایف آن به زبانی ساده پرداختیم. فرایند حسابداری فروش توسط حسابدار فروش هر بنگاهی صورت می گیرد. در اینجا به شرح کامل وظایف حسابدار فروش، موارد مورد استفاده در حسابداری فروش، انواع اسناد آن، کابرد نرم افزار های مربوط به حسابداری فروش، انواع فروش پرداخته ایم. از شما کمال تشکر را داریم که تا آخر این مقاله همراه ما بودید. خواهشمندم نظرات خود را برایمان کامنت کنید.